• Exkurzia - Hvezdáreň Hurbanovo, 2022

          • Po dvoch rokoch, kedy boli obmedzené návštevy kultúrnych inštitúcií, sme zorganizovali exkurziu Hvezdárne v Hurbanove. Exkurzie sa zúčastnili žiaci 2. a 4. ročníka v sprievode triednych učiteliek Mgr. Emy Kaplockej a PaedDr. Ildikó Viczenovej. Touto formou vyučovania sme žiakom priblížili zaujímavosti z oblasti astronómie. V planetáriu nám vysvetlila jednotlivé súhvezdia, ktoré môžeme pozorovať v týchto mesiacoch na oblohe. Žiaci sa zoznámili s pojmami – galaxia, Mliečna cesta, najbližšia hviezda Slnko, hviezda Proxima Centauri, Súhvezdie Veľkej Medvedice, Orion, Veľký voz, Malý voz... So záujmom sme si pozreli aj film z oblasti kozmonautiky, ako ľudská noha stúpila na Mesiac.

            V ďalšej projekcii nám lektor priblížil históriu skúmania a pozorovania hviezd a vesmíru v Hurbanovskej hvezdárni, ktorej zakladateľom bol Mikuláš Tége-Konkoly. Venoval sa fyzike a bol konštruktér mnohých astronomických prístrojov. Týmto sa stala Hvezdáreň v Hurbanove známou v celom svete.

            V priestoroch Hvezdárne sú inštalované dobové pozorovacie prístroje, ktoré sme si mali možnosť pozrieť a mnohí aj pri nich odfotiť. Niektorí sme už Hvezdáreň navštívili aj v minulosti, niektorí boli tam prvýkrát, no každý odchádzal s peknými zážitkami, začo patrí veľká vďaka lektorom a pracovníkom, ktorí nám umožnili vstup za kultúrne poukazy.

            Mgr. Ema Kaplocká

          • Svätý Martin

          • V novembri sme si pripomenuli sviatok svätého Martina, ktorý je známy spontánnou veľkodušnosťou, ochranou chorých a trpiacich.

            Dobrota tohto svätca si získala už našich predkov, pretože na Slovensku mu je zasvätených 143 kostolov a kaplniek. Medzi nimi aj 2 katedrálne chrámy – v Bratislave (s Donnerovou sochou sv. Martina deliaceho sa o svoj vojenský plášť so žobrákom) a v Spišskom podhradí. Jeho menom je pomenované aj mesto Martin.

            Žiaci našej školy sa formou prezentácie, pracovných listov a aktivít oboznamovali so životom svätého Martina. Za pomoci učiteľov pracovali jednotlivo i v skupinách. Úlohy boli rozdelené podľa náročnosti pre všetky triedy. Boli zamerané na čítanie s porozumením, zručnosť, postreh, vzájomnú pomoc a spoluprácu.

            Žiaci boli pri plnení úloh usilovní, preto im právom patrila sladká odmena. Poďakovanie patrí všetkým učiteľom za pomoc a spoluprácu pri realizácii tejto tematickej aktivity.

                                                                                                                       Mgr. Gabriela Hegedűšová

             

          • Oznam - Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia.

            V zmysle § 5 vyhlášky MŠ SR č. 122/1992 Zb. o organizácii školského roka,  riaditeľka školy udeľuje z technických príčin, so súhlasom zriaďovateľa Riaditeľské voľno na 18.11.2022 (piatok) . Žiaci nastúpia do školy v pondelok 21.11.2022.

          • Výsledky okresného kola v jazykovom WocaBee šampionáte 2022

          • V tomto školskom roku sa žiaci štvrtého ročníka zapojili do jazykovej súťaže WocaBee šampionát zameranej na učenie nových slovíčok v anglickom jazyku. Kritériom hodnotenia bolo vyhodnotenie priemerného počtu bodov (WocaBee Points) na žiaka za aktívne a úspešné precvičovanie zručností prostredníctvom aplikácie WocaBee. Deti si počínali vynikajúco a v rámci celého komárňanského okresu sa umiestnili na krásnom štvrtom mieste.

            Srdečne štvrtákom blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalšom napredovaní pri učení sa anglického jazyka:)

            Mgr. Jana Pavlová

          • Deň jablka

          •      Jablká sú našim typickým jesenným ovocím. Vieme si ich vychutnať na sto spôsobov.

            Najzdravšie sú však v surovom stave. Jablká sú chutné aj ako súčasť ovocných šalátov a džúsov. Väčšina z nás má v obľube jablkové koláče a výborné štrúdle.

                21. októbra majú jablká svoj významný deň. Je to Medzinárodný deň jablka. Na túto príležitosť si štvrtáci pripravili veľmi kreatívne referáty. Obohatili ich aj výbornými receptami. Veď kto by nemal rád dobroty plnené jablkami? Blahodárne účinky konzumovania jabĺk už žiaci poznajú aj preto si často nosia na desiatu jabĺčko.

             

                                                                                           PaedDr. Ildikó Viczenová

          • Súťažíme v anglickom jazyku s WocaBee

          • Naša škola sa v prvej polovici októbra zapojila do inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci štvrtého ročníka sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. 

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až 2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Z tohto dôvodu na našej škole učíme angličtinu inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky.

            Držíme im palce!

             

            Mgr. Jana Pavlová, učiteľka anglického jazyka