• Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo základnej školy oznamuje zákonným zástupcom a žiakom, že v piatok 27.10.2023 udeľuje riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Žiaci nastúpia do školy vo štvrtok 02.11.2023.

                                                                                                               Ing.Miriam Horváthová, riaditeľka školy

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola dáva  priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!


            Z toho dôvodu sme sa so žiakmi 5. ročníka zapojili  do inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát a súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.
             

            Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok – WocaBee.

            Hodnotí  sa usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov  za správne odpovede získajú a viac sa aj naučia.

            Držím deťom v súťaži palce!

             

            Mgr. Jana Pavlová, učiteľka anglického jazyka

          • Svetový deň mlieka v školách

          •                    Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Tento deň si pripomíname vždy v poslednú septembrovú stredu, čiže v tomto roku to bolo 27.septembra. Mlieko pozná azda úplne každý. Je to tekutina, ktorá dáva život a je naším hlavným zdrojom vápnika. A ten je predsa veľmi dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu a zdravie človeka.

            Na našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami na jednotlivých hodinách na I.stupni, II.stupni aj v ŠKD. Žiaci sa dozvedeli o ceste mlieka od kravičiek až po mliečne výrobky, ktoré si môžu kúpiť v obchode, riešili matematické úlohy, tajničky, prezentácie, napísali básničku, vyrobili si kravičku z papiera, boli kreatívni aj pri výtvarných prácach. Dozvedeli sa aj, že okrem kravského mlieka existujú aj iné druhy mlieka resp. mliečnych nápojov – ovčie, kozie, mandľové, ryžové, sójové, makové, kokosové, ovsené. Svoje vedomosti o mlieku si mohli  overiť v dotazníku, ktorí na záver vyplnili žiaci II.stupňa.

            Skúsite to aj Vy?/Dotazník je v prílohe/.

             

            Všetkým pedagógom a žiakom, ktorí sa zapojili do týchto aktivít, chcem poďakovať!

             

                                                                                          Ing. Beáta Szabóová

                            koordinátor environmentálnej výchovy

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2023 – najmladší a najstarší žiaci

          •          Všetci veľmi dobre vieme, aké dôležité je učenie sa jazykov v dnešnej dobe. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“

             

                        Uvedomujú si to aj tí, najmladší z nás, ktorí zažívajú tento deň 26. september 2023 po prvýkrát na našej škole v Dulovciach. Ešte prešlo len pár anglických vyučovacích hodín, už sa vedia pozdraviť a ovládajú aj základné frázy. Dnes si rozšírili svoju slovnú zásobu o ďalšie krajiny.

             

                        Najstarší žiaci, respektíve tí, s ktorými sa budeme onedlho lúčiť, to mali o trošku ťažšie. Dostali za úlohu si vybrať jednu z krajín Európy, opísať ju, vytvoriť projekt a samozrejme krajinu aj odprezentovať. Museli to zvládnuť za dve vyučovacie hodiny.

             

                        Podobne sa tom boli i ďalšie ročníky:

            9. ročník                          Fínsko,

            8. ročník                          Rakúsko a Maďarsko,      

            7. ročník                          Poľsko a Belgicko,

            6. ročník                          Slovensko.

             

                        Keďže jedno z kritérií boli aj geografické dáta o vybranej krajine, žiaci mali k dispozícii počítače v počítačovej miestnosti a tablety v jazykovej učebni.

             

                        Zvládli ste to super. Už teraz sa teším na ďalší Európsky deň jazykov. Deviatakom želám veľa úspechov na stredných školách a verím, že sa niekedy spolu stretneme a budeme mať konverzáciu o vašich zážitkoch v anglickom jazyku.

             

            Ing. Erika Pastierová – učiteľka anglického jazyka pre I. a II. stupeň