• Riaditeľské voľno

          •     Riaditeľstvo základnej školy oznamuje zákonným zástupcom a žiakom, že v dňoch 25. 04. 2024 a 26. 04. 2024 udeľuje riaditeľské voľno z personálnych dôvodov. Žiaci nastúpia do školy v pondelok 29. 04. 2024. V uvedených dňoch žiaci nemajú nárok na obed. 

                                                                                                                            Ing. Miriam Horváthová, riaditeľka školy

          • Múzeum holokaustu v Seredi

          •    Dňa 16.04. 2024 sa žiaci II. stupňa našej školy zúčastnili exkurzie v pracovnom tábore v Seredi. Nachádza sa tu expozícia z obdobia II. svetovej vojny, keď tu bol zriadený nielen pracovný, ale aj koncentračný tábor. Ľudia, najmä židovského pôvodu tu žili, pracovali a veľa z nich tu aj v neľudských podmienkach zomieralo. Žiaci sa z odborného výkladu dozvedeli konkrétne informácie o tomto období a o živote v tábore. Sprievodca im rozpovedal osudy ľudí, ktorí tam naozaj boli a väčšinu z nich deportovali do koncentračných táborov v Poľsku, kde aj zomreli. Počas vojny zahynulo 6 miliónov židov, z toho 1,5 milióna detí. Je to veľmi smutné obdobie našich dejín a toto múzeum by mal navštíviť každý, aby si uvedomil aké vzácne je žiť v pokoji a v mieri. Žiaci sa správali počas exkurzie slušne a ani daždivé  počasie im nepokazilo tento zážitkový deň.

             

            Mgr. Mária Holečková, Mgr. Džamila Fabuľová  

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ LESOV

          •  

            idf2024     Pri príležitosti jesennej rovnodennosti na južnej pologuli a jarnej rovnodennosti na severnej pologuli si dňa 21.03. pripomíname -  MEDZINÁRODNÝ DEŇ LESOV, ktorý bol vyhlásený OSN v roku 2012.

            Témou roka 2024 je „LESY A INOVÁCIE – NOVÉ RIEŠENIA PRE LEPŠÍ SVET„.

            Cieľom tohto dňa, je vytvorenie povedomia u širokej verejnosti o význame,  prínose,  hodnotách lesov, ochrane, udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov, ktoré sú nenahraditeľné a preto si ich musíme chrániť.

            Žiaci na hodinách prvouky, prírodovedy, biológie alebo v rámci triednickej hodiny sa dozvedeli veľa zaujímavých vecí o lesnom ekosystéme, ktoré čerpali zo stránky www.lesnapedagogika.sk :

            • semenárstvo škôlkarstvo
            • zakladanie a pestovanie lesa
            • ťažba, približovanie a doprava dreva
            • práca lesníka
            • význam lesa – úžitky z lesa/produkčné, mimoprodukčné/
            • les a predchádzanie klimatickým zmenám
            • život v lese
            • spracovanie dreva
            • využívanie lesa/lesoturistika, poľovníctvo, rybárstvo/

            Na záver si vypracovali pripravené pracovné listy. Všetkým pedagógom a žiakom, ktorí sa zapojili do týchto aktivít, chcem poďakovať!

                                                                                           Ing. Beáta Szabóová

                                                                              Koordinátor environmentálnej výchovy

          • Deň narcisov

          •    Dňa 18. apríla 2024 sa uskutoční celoslovenská zbierka organizovaná Ligou proti rakovine. Zapojí sa do nej aj naša obec prostredníctvom ZŠ. Do ulíc sa s označenými pokladničkami vyberú žiaci 9.ročníka spolu s pani učiteľkami. Zbierka potrvá od 9:00   do 13:00. Už vopred ďakujeme všetkým darcom a o vyzbieranej sume Vás budeme informovať na našej stránke a v obecnom rozhlase.

            Mgr. M. Holečková, Ing. E. Pastierová

          • NÁVŠTEVA KNIŽNICE

          • V našej základnej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým.

            Knižnica je miesto, kde to ,,žije“ knihami, cítiť tam vôňu kníh a človek tam môže pobudnúť
            s dobrou knihou v ruke.

            Aj toto sú dôvody, ktoré nasmerovali žiakov V. a VI. ročníka navštíviť obecnú knižnicu a stráviť hodinu slovenského jazyka a literatúry netradičným spôsobom.

            Pani knihovníčka deťom vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a aj ako treba           s knihami zaobchádzať. Deti si poprezerali aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Taktiež si zasúťažili v súťažných otázkach, ktoré si vopred pripravili.

            Verím, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

             

            Mgr. Jana Pavlová

          • Veľkonočné aranžovanie

          •    Dňa 25. 03. 2024 sa na našej škole uskutočnilo Veľkonočné aranžovanie v spolupráci s Materskou školou a Obecným úradom. Všetci si mohli opäť vyskúšať svoje zručnosti pri zdobení  venčekov, maľovaní vajíčok a pletení korbáčov z prútia.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným za príjemnú tvorivú atmosféru.

                                                                                                                                                  Mgr. M. Madarászová

          • Exkurzia do Serede

          • Dňa 16.04. 2024 sa uskutoční exkurzia do pracovného tábora - Sereď. Odchod autobusu je o 8:00 od budovy ZŠ. Príchod späť je okolo 13:30. Cena exkurzie pre rodičov a priateľov školy je 15 eur.

            Doprava - 8 eur a vstup do tábora - 7 eur. Možnosť prihlásenia je u pani učiteľky Holečkovej prostredníctvom žiakov, alebo priamo v pracovných dňoch do 14:30.
                                                                                                                                         Mgr. Mária Holečková

          • MAREC MESIAC KNIHY

          • V knihách sa ukrýva oveľa viac pokladov, ako na tajomnom pirátskom Ostrove pokladov.

            Deti, ktoré čítajú, majú nielen bohatú slovnú zásobu ale aj nekonečnú predstavivosť, ktorá ich prenesie na akékoľvek miesto na planéte aj mimo.  

            Pochopili to aj naši piataci, ktorí sa zamerali na čítanie knižiek od obľúbeného detského autora Roalda Dahla. Prečítali si diela ako Matilda, originálny román Čarodejnice či iné.

            Výstižný aj aktuálny je citát z knižky Charlie a továreň na čokoládu od slávneho Roalda Dahla:

            „Máme preto prosbu, takú celkom malú,
            odsťahujte telku niekam na povalu!
            Deťom pozháňajte miesto telky knižky
            a v tej zvláštnej debni nech si hniezdia myšky.
            Na jej miesto k stene, od hora až dolu
            ,
            dajte kopu políc, od steny až k stolu.“

             

            Mgr. Jana Pavlová

          • Učíme sa a súťažíme s WocaBee

          • Aplikácia WocaBee  je výborným pomocníkom žiaka i učiteľa. Moderná forma osvojovania  si nových slovíčok a ich následné precvičovanie má efekt u všetkých žiakov, u talentovaných i menej talentovaných na jazyk.

            Naši žiaci 5. ročníka majú pravidelne zadávané balíky slovíčok, zamerané na slovnú zásobu, spojenú priamo s učivom, ale často aj s témami, ktoré sú aktuálne alebo deťom blízke. Deti si ich hravou formou plnia, čím sa slovíčka naučia vrátane ich správnej výslovnosti.

            Aplikácia sa stále vyvíja, má veľa benefitov  a umožňuje žiakom dokonca aj súťažiť, a to nielen v rámci triedy, ale svoje jazykové zručnosti si môžu každý mesiac porovnávať  aj s ostatnými žiakmi v rámci celého okresu.

            Pre deti  je to veľká motivácia, ak svoje meno nájdu v TOP 10  rebríčku  najlepších žiakov v rámci okresu Komárna. Naša žiačka Evička Bandová sa umiestnila na 3. mieste za mesiac február 2024, čomu sa veľmi tešíme a blahoželáme jej.

            Momentálne deti usilovne pracujú na tom, aby v  prebiehajúcej „Veľkonočnej súťaži“ nazbierali čo najviac bodov a zároveň získali zaujímavé ceny ako  e-kolobežka, mobil, či  reproduktor JBL.

            Držíme našim piatakom palce a prajeme veľa úspechov v ďalšom napredovaní v anglickom jazyku!

            Mgr. Jana Pavlová, učiteľka anglického jazyka

          • Pamätný deň Holokaustu

          •     Vo februári sme si na našej škole pripomenuli Pamätný deň boja proti Holokaustu. Žiaci II. stupňa sa na hodinách dejepisu oboznámili s termínom Holokaust. Diskutovali o období, kedy sa neslávne preslávil a aký dopad to malo pre celý svet. Vysvetlili sme  si čo boli koncentračné a pracovné tábory.  Aj na území nášho štátu pôsobili tzv. pracovné tábory. Do jedného z nich sa vyberieme v apríli v rámci   náučnej exkurzie a utvrdíme si teoretické vedomosti.  Navštívime  pracovný tábor v Seredi, kde si pozrieme ako tu ľudia žili a čo tu robili.  Už teraz by som chcela pozvať aj rodičov, ak by mali záujem o túto exkurziu. O presnom termíne a cene budeme informovať na stránke školy.

            Mgr. Mária Holečková  

          • Návrat do školy

          • Milí rodičia a žiaci.

            Vďaka ústretovosti pána starostu a šikovným pánom údržbárom a sa nám podarilo odstrániť vzniknuté technické závady a tak sa zajtra t.j. 13.03.2024 (streda) vraciame naspäť do školských lavíc.

            Ing. Miriam Horváthová, riaditeľka školy

             

          • Riaditeľské voľno

          •   Riaditeľstvo základnej školy oznamuje zákonným zástupcom a žiakom, že v utorok 12. 03. 2024 udeľuje riaditeľské voľno z technických príčin - porucha vodovodného potrubia. O nástupe žiakov do školy budete včas informovaní prostredníctvom obecného rozhlasu, webovej stránky školy a triednych učiteľov. 

             

                                                                                                                           Ing. Miriam Horváthová

                                                                                                                                  riaditeľka školy

             

          • Karneval

          •      Dňa 09. 02. 2024 sa na našej základnej škole uskutočnil karneval. Deti sa obliekli do najnápaditejších masiek. Všetci boli jedineční.

            Karneval bol spestrený zaujímavými súťažami, pri ktorých sme sa veľmi zabávali. Nezabudlo sa ani na bohatú tombolu.

            Chceli by sme sa poďakovať všetkým za tento pekný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalší karneval.

             

                                                                                                           Ing. Erika Pastierová a Mgr. Džamila Fabuľová

          • Mladý remeselník

          •      Dňa 13. 02. 2024 sa na Strednej odbornej škole stavebnej v Nových Zámkoch konala súťaž „Mladý remeselník“, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy. V odboroch maliar, inštalatér a stolár dokázali prekonať konkurenciu a získať najlepšie ocenenia.

            V kategórií stolár sa na 1. mieste umiestnil Jozef Madleniak a na 4. mieste Patrik Vida.

            V kategórií inštalatér obhájila svoje 1. miesto z minulého roku Lucia Kajanová.

            A v kategórií maliar získala 1. miesto Nela Kajanová a 2. miesto Katarína Obrancová.

            Všetkým srdečne gratulujeme.

                                                                                                                                            Mgr. Marián Pham

          • Hviezdoslavov Kubín – obvodné kolo

          •      Dňa 13.2.2024 sa vo Svätom Petre uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, kde sa zúčastnili naši traja žiaci: Monika Rigóová /3.r./, Alexandra Blahovská /5.r./ a Samuel Hegedűs /7.r./.

            Všetci žiaci veľmi pekne uspeli a získali nasledovné umiestnenia:

            Umiestnenie žiakov:

            I. kategória: Monika Rigóová –      2. miesto  – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Ema Kaplocká

            II. kategória: Alexandra Blahovská – 2.miesto – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Jana Pavlová

            III. kategória: Samuel Hegedűs – 3.miesto       – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Jana Pavlová

             

                 Blahoželáme im!

          • Hviezdoslavov Kubín

          •      Každý rok Národné osvetové centrum vyhlási súťaž pre recitátorov. V januári sme usporiadali školské kolo tejto súťaže. Naši najúspešnejší súťažiaci sa prebojovali do obvodného kola, ktoré sa uskutoční dňa 13.2.2024 vo Svätom Petre.  

             

            Postupujúci žiaci: 

            I. kategória: Monika Rigóová – 3. ročník  – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Ema Kaplocká 

            II. kategória: Alexandra Blahovská – 5. r. – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Jana Pavlová 

            III. kategória: Samuel Hegedűs – 7. r.       – poézia – pripravila p. uč. Mgr. Jana Pavlová 

               

            Držíme palce a prajeme im veľa úspechov! 

          • Geografická olympiáda.

          •        Dňa 19.01. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Zúčastnili sa jej títo žiaci : 7.ročník : Ján Grečmal, Samuel Hegedus, Jakub Kajan, Nela Kajanová, 8.ročník : František Bugáň, Dušan Kajan, Šimon Melíšek, Kristián Rigó, Patrik Vida, Adam Zahoran, 9.ročník : Lea Ježová, Lucia Kajanová, Jozef Madleniak, Jennifer Rigóová. Na okresné kolo postúpil žiak 8.ročníka Šimon Melíšek, ktorému blahoželám a želám veľa úspechov.

            Mgr. Mária Holečková