• 26. september –Európsky deň jazykov

          • Brány k iným kultúram a spoločnostiam nám pomáhajú otvárať najmä naše jazykové znalosti. Tento týždeň sa na našej škole niesol v duchu Európskeho dňa jazykov. Učiteľky anglického jazyka spestrili žiakom svoje hodiny kreatívnymi činnosťami, hrami či quizami.  Dokonca aj žiaci v nižších ročníkoch objavovali rôzne jazyky, pozdravy v iných európskych cudzích jazykoch, hádali podľa obrázkov názvy známych veľkomiest a nakoniec si zasúťažili o najkrajšiu kresbu Eiffelovej veže. Starší žiaci vytvárali svoje projekty o rôznych európskych krajinách.

            Všetkým žiakom prajeme veľa úspechov v ďalšom napredovaní  v jazykových zručnostiach v anglickom jazyku.

            Mgr. Jana Pavlová a  Ing. Erika Pastierová - učiteľky anglického jazyka

          • Didaktické hry

          • Dňa 20.9.2023 sme absolvovali didaktické hry, ktoré sme zorganizovali v rámci týždňa mobility. Ešte pred vyhlásením cvičného poplachu, sme si precvičili a zopakovali vedomosti o poskytnutí prvej pomoci pri zranení, telefónne čísla na tiesňové volania.

            Po vyhlásenom cvičnom poplachu sme sa zhromaždili v priestore pri škole, kde sme dostali ďalšie inštrukcie. Cez lúku a poľnou cestou sme sa presunuli na Podháj. Žiaci na čerstvom vzduchu sa zahrali rôzne pohybové hry, zoznámili sa s orientáciou pri zablúdení v neznámom priestore podľa Slnka, tieňa a prírodnín. Využili čas aj na obľúbený futbal.

            Mgr. Ema Kaplocká

          • Európsky týždeň mobility

          •      Každoročne si na našej škole pripomíname a dávame do podvedomia žiakom dôležitosť ochrany životného prostredia ale aj udržatelnosť foriem dopravy a zmenu našich cestovných návykov.

                 Veľký počet žiakov sa v týždni od 18. 09. 2023 do 22. 09. 2023 presúvalo do školy na bicykloch, aby tak aspoň malou kvapkou dopomohli k tejto problematike.

                 V rámci účelového cvičenia sme sa v stredu 20. 09. 2023 presunuli so žiakmi druhého stupňa bicyklami do obce Svätý Peter aby sme ich povzbudili k využívaniu takejto formy dopravy, ale aj k športovej aktivite.

                 Žiaci si uvedomili aké výhody má presun na bicykloch a najmä čo nám týždeň mobility prináša. Sú to hlavne menšie až nulové emisie, čistejšie a zdravšie ovzdušie, tichšie a bezpečnejšie ulice, menej dopravných nehôd a hlavne slobodu pohybu.

                 Pevne veríme že v tomto zvyku budeme pokračovaj aj v nasledujúcich rokoch.

                   

                                                                                                               Mgr. Marián Pham 

          • Účelové cvičenie 2023/2024

          •       Každý človek sa vo svojom živote ocitne v situácii, kedy je ohrozené jeho zdravie, život z dôvodu nejakej nepredvídanej mimoriadnej udalosti alebo aj počas rutinnej dennej činnosti.

                20. septembra 2023 sme preto absolvovali účelové cvičenie, na ktorom sme si pripomenuli zásady bezpečnosti - riešenie mimoriadnych udalostí – civilnú ochranu - zdravotnú prípravu - pobyt a pohyb v prírode - záujmové technické činnosti a športy.

                 Po nácviku evakuácie budovy školy nás pani riaditeľka oboznámila s opatreniami školy v oblasti civilnej ochrany podľa metodických smerníc platných pre CO a tiež oboznámila žiakov s organizáciou CO. Pomocou reproduktora sa žiaci zoznámili so zvukovými varovnými signálmi a vyhlasovaním slovných doplnkových informácií.

                 Po nácviku sa žiaci za doprovodu učiteľov presunuli peším pochodom obcou do časti Kamenica. Počas prechodu dodržiavali pravidlá bezpečnosti cestnej premávky. Presun bol bezproblémový.

                 Počas zdravotnej prípravy boli žiaci oboznámení so zásadami prvej pomoci a používaním obväzového materiálu. Pedagógovia ukázali žiakom uloženie zraneného do stabilizovanej polohy a žiaci si to mohli vyskúšať vo dvojiciach.

             

                 Po ukončení cvičenia si učitelia so žiami pobalili prinesené pomôcky a upratali okolie nielen od ich ale aj cudzích zanechaných odpadkov.

             

                                                                                                                                          Mgr. Marián Pham

          • Zážitkové vyučovanie na hodine Prírodovedy  vo 4.ročníku

          •      Žiaci 4. ročníka sa aktívne zapojili do prírodovedných pokusov . Pozorovali hustotu látok ako sú korok, plast, drevo, železo a ovocie. Hustotu látok porovnávali s hustotou vody a oleja. Svoje pozorovanie odprezentovali  pomocou grafického znázornenia pri tabuli. Názornými pokusmi sme poukázali aj nutnosť ochrany prírody a znečistenia vodných zdrojov.

                                                                                                                               Mgr. M. Madarászová                       

          • Biela pastelka

          • Vážení rodičia, spoluobčania.

            Riaditeľstvo základnej školy v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých organizuje verejnú zbierku na pomoc – Biela pastelka. Túto zbierku budú realizovať žiaci 9.ročníka s pani učiteľkou Holečkovou a Pastierovou v piatok t.j. 22.09.2023  od 9:00 do 12:00. Môžete prispieť ľubovoľnou sumou.

            Ďakujeme za vašu pomoc a podporu.

             

            Vďaka vaším príspevkom sa nám podarilo vyzbierať 355,55 eur, táto suma bola zaslaná na účet Únie poštovou poukážkou dnes 22.09.2023. Prispievali malí, veľkí, juniori aj seniori.

            V mene Únie nevidiacich a slabozrakých vám ďakujeme

                                                                                                               Ing. Miriam Horváthová, riaditeľka školy