• Tematické vyučovanie na hodinách slovenského jazyka a literatúry

          • Na hodinách slovenského jazyka a literatúry sme si minulý týždeň pripomenuli 102. výročie úmrtia našej významnej osobnosti – Milana Rastislava Štefánika.

            Vo svojom mladom veku (39 rokov) prežil niekoľko zaujímavých životov.

             Bol významným astronómom, cestovateľom, vojnovým pilotom, generálom 1. československého štátu, iluzionistom, fotografom.

            Lásku k svojmu národu a svoje mravné a etické krédo zhrnul do troch slov: ,,Veriť, milovať, pracovať!“

            Tematické vyučovanie na hodinách slovenského jazyka a literatúry previedlo žiakov nielen materinským jazykom, ale pridal sa aj dejepis, geografia, astronómia, výtvarná výchova, dramatické umenie a fyzika. Počas hodín si žiaci vyskúšali množstvo inovatívnych metód, napr. to bola metóda brainstormingu, problémového učenia, kooperatívneho vyučovania, pojmového mapovania, metóda aktívneho čítania, dramatizácie, aktívneho písania, intelektovej hry, kritického myslenia, poradia na nástenke, reťazovej reakcie, práce s materiálom, pexesom.

            Mgr. V. Bednáriková

          • Súťažíme s časopisom Rebrík

          • Naša škola sa každoročne zapája do aktivít, ktoré pripravuje redakcia časopisu Rebrík. Viacerí naši žiaci patrili medzi úspešných riešiteľov úloh. Ďalšou odmenenou riešiteľkou sa stala žiačka druhej triedy Eva Bandová.      Srdečne blahoželáme.                                                         

            Mgr. Gabriela Hegedűšová

          • Súťaž ZSE

          • Otázka životného prostredia je každodenne aktuálna. ZSE pripravili pre žiakov základných škôl súťaž, ktorá sa volá „Hľadá sa energia“. Žiaci našej školy sa počas dištančného vyučovania do tejto súťaže zapojili. Súťaž spočívala v štyroch úlohách. Cieľom súťaže je rozšírenie vedomostí detí a mládeže o energetike, ekológii, osvojení si zásad zodpovedného správania sa k životnému prostrediu, zvýšenie bezpečnosti detí a v neposlednom rade oživenie náplne voľného času mladej generácie.

            Do súťaže sa zapojili žiaci piateho, šiesteho a deviateho ročníka, ktorí riešili úlohy súvisiace s témami – globálne otepľovanie, produkcia emisií, zavádzanie nových technológií, recyklovanie, energetické riešenie budúcnosti. Žiaci sa dozvedeli množstvo nových informácií a rozšírili si svoje poznatky aj z tejto oblasti.             

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA

          •  V tomto školskom roku 2020/2021  prebiehali všetky kolá CHO dištančnou formou s ohľadom na platné protipandemické opatrenia.

            Do OK CHO  postúpil žiak 9.ročníka Adam Kovalčík, ktorý sa umiestnil na 3.mieste a zabezpečil si tak účasť na KK CHO, ktoré sa konalo 22.04.2021, kde sa stal úspešným riešiteľom. Všetci mu k tomuto úspechu srdečne gratulujeme a želáme mu veľa úspechov v jeho ďalšom štúdiu, ktoré bude pokračovať na gymnáziu v Komárne alebo v Nových Zámkoch.

                                                                                                                     Ing. Beáta Szabóová

          • Návrat žiakov do školy od 26.04.2021

          • Milí rodičia, žiaci!

                      Na základe Rozhodnutia  MŠVVaŠ SR číslo: 2021/12811:1-A1810, zo dňa  12.apríla 2021 sa obnovuje školské vyučovanie v základných školách s účinnosťou od 26.apríla 2021

            v súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci COVID AUTOMAT-u.

            Okres Komárno, sa podľa ŠKOLSKÉHO COVID AUTOMAT-u, bude nachádzať v II. stupni varovania, čo znamená nasledovné:

            1.stupeň – vyučuje sa prezenčne

            2. stupeň – vyučuje sa prezenčne


            Podmienky vstupu do školy:


            Do objektov škôl a školských zariadení je možný vstup zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, dieťaťa/žiaka a zamestnanca školy alebo školského zariadenia za podmienky, že sa vie preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako 7 dní, prípadne ak sa preukáže, že spĺňa niektorú z nižšie uvedených výnimiek z preukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19.Výnimkyzpreukazovania sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19. Podmienky vstupu do objektu školy a školského zariadenia upravuje vyhláška č.187/2021ÚVZ SR z dňa 16.4.2021.Výnimku z testovania majú podľa uvedenej vyhlášky osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 s dokladom o prekonaní nie starším ako 180 dní, osoby ktoré sa preukážu diagnostikovaním ochorenia COVID-19 v období nie dávnejšom ako 180 dní, osoby zaočkované druhou dávkou mRNA vakcíny (pfizer alebo moderna) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, osoby zaočkované prvou dávkou vektorovej vakcíny(Astra Zeneca)proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 4 týždne, zaočkované prvou dávkou vakcíny(všetky typy vakcín)proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, ak bola táto dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, osoby staršej ako 65 rokov, osoby ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19, osoby, ktorým bolo diagnostikované stredne ťažké alebo ťažké mentálne postihnutie, osoby dispenzarizované so závažnou poruchou autistického spektra, dispenzarizované pre ťažký, vrodený alebo získaný imunodeficit, onkologický pacienti po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukémiu alebo onkologickou liečbou alebo inou liečbou ovplyvňujúci imunitný systém (napr. biologickou liečbou) z dôvodu rizika o omeškania pravidelného podania liečby, rádioterapie alebo inej plánovanej liečby napr. onkológom, hematológom alebo rádiológom plánovanej liečby, ako aj osoby za účelom vykonania RT-PCR a antigénovým testom na ochorenie COVID-19. Výnimku z testovania majú tiež deti materskej školy, žiaci prvého stupňa základnej školy, deti a žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia, ktoré navštevujú deti a žiaci zo špeciálnej škôl.


            Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest:

            • upravuje vyhláška ÚVZ SR 175/2021 z 15.4.2021


            Všetky informácie ohľadom návratu žiakov do školy od 26.04.2021 nájdete na :

            https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-ucinnostou-od-26-4-2021/

            https://ucimenadialku.sk/


            Súbory na stiahnutie:

            Pre 1.stupeň:

            Príloha č.11a) – Zákonný zástupca - Čestné vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov

            Príloha č.11/b -  Zákonný zástupca – Informácie pre dotknuté osoby o dobrovoľnom súhlase –vyplňuje sa pri prvom vstupe dieťaťa do školy

            Pre 2.stupeň:

            Príloha č.8a) – Žiak a zákonný zástupca - Čestné vyhlásenie a súhlas so spracovaním osobných údajov

            Príloha č.8/b -  Žiak a zákonný zástupca – Informácie pre dotknuté osoby o dobrovoľnom súhlase –vypisuje sa pri prvom vstupe dieťaťa do školy


            Uvedené prílohy zákonný zástupca žiaka odovzdáva triednemu učiteľovi:

            a/elektronicky – cez ETK v deň, ktorý predchádza nástupu žiaka do školy do 18:00 hod.

            b/osobne  - na predtlačenom tlačive na vyššie uvedených prílohách


            Vstup do školy každý pondelok od 26.04.2021 ráno:


            1.stupeň -  hlavný vchod

            2.stupeň -  bočný vchod – vchod pri skrinkách

            Každý žiak musí mať 2 rúška!


            V Dulovciach  23.04.2021                                                             Ing. Beáta Szabóová

                                                                                                                       riaditeľka školy

            Priloha_c.8-a.docx

            Priloha_c.8-b.docx

            Priloha_c.11-a.docx

            Priloha_c.11-b.docx

          • Deň Zeme 22.4.

          • Deň Zeme – najznámejší a najpopulárnejší spomedzi medzinárodných dní s environmentálnym zameraním. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti.

            Cieľom tohto dňa je upozorniť ľudí na problémy životného prostredia. Pripomenúť si našu závislosť na zemských zdrojoch, ktoré nie sú nevyčerpateľné. Aj keď mnohé sú obnoviteľné, na svoju obnovu potrebujú čas a vhodné podmienky, na čo my – ľudia, túžiaci po okamžitom uspokojení svojich potrieb často zabúdame.

            Dôsledkom takéhoto správania je nielen pretrvávajúci problém s všadeprítomným odpadom, ale aj nadchádzajúca klimatická kríza. Oslavy tohto sviatku bývajú preto každoročne spojené s početnými akciami, zameranými na zber a triedenie odpadu, či vysádzanie stromčekov.

            V tomto duchu sa niesol aj náš školský projekt. Deti sa v škole naučili a utvrdili si vedomosti ako chrániť a starať sa o prírodu. Nadobudnuté vedomosti následne využívali v praktických činnostiach. Vysádzali rôzne druhy rastliniek, zbierali odpad v areáli školy a vytvorili krásne práce, v ktorých sa odzrkadlila ich láska k prírode.


                                                                                                                                  Mgr. Eva Mahútová

          • Aj deti sa môžu stať hrdinami a zachrániť život

          • Deti zo slovenských materských a základných škôl sa môžu zapojiť do celoeurópskej iniciatívy Hrdinovia FAST, ktorej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas. Na Slovensku realizuje kampaň pacientska organizácia Sekunda pre život a záštitu nad týmto projektom preberalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Základné a materské školy, ale aj jednotlivci, sa môžu prihlásiť do bezplatného päťtýždňového vzdelávacieho programu Hrdinovia FAST  cez oficiálnu webovú stránku https://bit.ly/hrdinovia_112.

            Kampaň Hrdinovia FAST je určená pre deti vo veku od 5 do 9 rokov, ktoré sa môžu prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov spolu pod vedením ich učiteľov alebo rodičov naučiť rozpoznávať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a volať prvú pomoc.

            Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč, T – čas. Jeden zo štyroch ľudí prekoná v živote cievnu mozgovú príhodu. Celosvetovo ide o druhú hlavnú príčinu smrti a tretiu najčastejšiu príčinu zdravotného postihnutia.

            Cievna mozgová príhoda sa však napriek tomu dá liečiť – ak zareagujeme včas. Ľudia, ktorí majú cievnu mozgovú príhodu, potrebujú čo najrýchlejší prístup k lekárskej zdravotnej starostlivosti.

            Projekt Hrdinovia FAST sa zameriava na deti, ktoré so svojimi starými rodičmi trávia veľa voľného času, poznajú ich a v prípade mozgovej príhody by mali vedieť správne vyhodnotiť, že s ich starým rodičom niečo nie je v poriadku a jeho symptómy sa podobajú na cievnu mozgovú príhodu.

            Učebné moduly kampane sa sústreďujú okolo animovaných postáv, starých rodičov a ich vnuka. Deti sa hravou formou učia o troch kľúčových príznakoch mŕtvice: ústnom kútiku, ktorý náhle padne na jednu stranu, ruke, ktorá náhle zoslabne alebo reči, keď človek zrazu nedokážu rozprávať - a tiež dôležitosti okamžitého privolania záchrannej služby.

            Na pochopenie týchto príznakov a následnému privolaniu pomoci môže napomôcť aj animované video: https://www.facebook.com/101271528594977/videos/2752459388304021 (viac fotografií aj videí z kurzu aj tried nájdete na Facebooku FAST Heroes SK