• HOVORME O JEDLE

          • V týždni od 11. októbra do 15.októbra 2021 sa žiaci našej školy, pod vedením pedagógov, zapojili do aktivít, ktoré sa konali v rámci IX. ročníka týždňa „HOVORME O JEDLE.“

            Zapojili sme sa do súťažno-vzdelávacích aktivít a výtvarnej súťaže.

            V rámci súťažno-vzdelávacích aktivít to boli témy:

            • Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky – Mgr. Gabriela Hegedüšová, Ing. Beáta Szabóová
            • Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek – Mgr. Mária Holečková
            • Sezónnosť a regionalita potravín – Ing. Beáta Szabóová

            Súťažný príspevok sa skladal z dvoch častí:

            1. prezentácia/
            2. metodický list

            Popis: C:\Users\Comfor\AppData\Local\Temp\DAKUJEME_HOJ.jpgPríspevky sa posielali elektronicky.


            V rámci výtvarnej súťaže to boli témy:

            • Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky – Mgr. Džamila Fabuľová
            • Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov – Mgr. Ema Kaplocká, Mgr. Magdaléna Madarászová, PaeDr. Ildikó Viczenová

            Výtvarné práce sa posielali poštou.

            Všetkým pedagógom a žiakom, ktorí sa zapojili do týchto aktivít, chcem poďakovať, za ich aktívny prístup pri vymýšľaní a realizácii pútavých a poučných aktivít  počas týždňa: HOVORME O JEDLE.

                                                                                                                        Ing. Beáta Szabóová

          • Chlieb náš každodenný a jeho obmeny

          • Na hodine Náboženskej výchovy sme sa zapojili do aktivity Hovorme o jedle. Na vyhľadanie receptu nám poslúžila Biblia. Našli sme v nej potrebné suroviny aj postup prípravy. V praktickej časti sme podľa receptu pripravili cesto na chlebík. Skúsené gazdinky by jeho chuť prirovnali k receptu na biskupský chlebík. Do cesta sme použili : hladkú múku, olej, cukor, hrozienka, figy, mandle, mlieko, vajcia, soľ a nebiblickú prísadu prášok do pečiva. Spojili sme príjemné s užitočným. Zážitkové vyučovanie v obnovenej žiackej kuchynke sa nám páčilo.                                                                                                                     Mgr. Gabriela Hegedűšová

          • Vitamínový deň

          • Dňa 15.10.2021 sme si v školskom klube detí urobili zdravo- maškrtné popoludnie. Uvarili sme pudingy: čokoládový, karamelový, jahodový a vanilkový. Do misiek sme uložili piškóty, poliali pudingom a pridali ovocie buď čerstvé, alebo zavárané. Puding sme ozdobili šľahačkou a čokoládou. Takéto zdravé maškrtenie si ešte veľmi radi zopakujeme.

                                                                                                      Mgr. Džamila Fabuľová

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 26. 9. 2021

          • Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu.

            Tento rok je EURÓPSKYM DŇOM JAZYKOV deň 26. 9. 2021. Žiaci našej školy na hodine anglického jazyka vytvorili vlajky Európskych krajín a namaľovali veľkú mapu Spojeného kráľovstva (2 x 2,5 m), na ktorej sú vyznačené krajiny Škótsko, Anglicko, Wales a Severné Írsko.

            Vedomosti získané z prezentácií, z učebníc anglického jazyka a z internetu sú tiež zachytené na mape formou vyznačenia hlavných miest, riek, oceánov, jazier, kanálov, vrchov, pohorí a ďalších vedomostí. Nezabudli sme si ani zopakovať anglickú gramatiku a zaspievať si anglickú pesničku. Veď posúďte sami.

            Ďakujem všetkým žiakom od 3. až 9. ročníka za ich usilovnú prácu a navyše to bola i zábava. Moja vďaka patrí i všetkým učiteľom, ktorí na svojich hodinách pracovali so žiakmi, a tak prispeli k obohateniu programu Európskeho dňa jazykov na našej škole.

             

            Ing. Erika Pastierová

          • Život na dedine

          • Na hodine Vlastivedy žiaci tretieho ročníka vyhotovili výtvarné dielo na tému: Život na dedine. Práca je vyhotovená kolážou v efekte 3D.

          • Testovanie žiakov

          • Prosíme všetkých rodičov, aby pravidelne a promptne reagovali na aplikáciu edupage. Dnes je to v súvislosti s objednávaním testov pre svoje deti. Ďalej Vás prosíme sledovať vývin protipandemických opatrení, ktoré sa môžu často meniť. Ďakujeme.

          • Stolnotenisový turnaj

          • Žiaci II. stupňa prijali výzvu zmerať si sily v stolnotenisovom turnaji. Chlapci podali pekné športové výkony. Ukázali svoju obratnosť, triky a nadšenie pre hru. Hrali športovo a dodržiavali pravidlá hry. Postarali sa aj o humorné situácie. Spoločne vytvorili jeden tím. Na peknom 3. mieste sa umiestnil žiak ôsmeho ročníka Tibor Banda, ktorý v tesnom súboji o tretie miesto porazil spolužiačku Timeu Rigovú.  2.miesto obsadil deviatak Tomáš Kajan a prvenstvo zaslúžene patrilo ôsmakovi Adamovi Rigovi.

                                                                                             Mgr. Marián Pham

          • Voňavé pracovné vyučovanie a technika

          • To, že predmet nemusí byť nudný, ale môže aj ,,voňať“ sa presvedčili žiaci na hodinách pracovného vyučovania a techniky. Zážitkovou formou sa učili technologické postupy prípravy jedál, ktoré hravo- za pomoci rodičov zvládnu aj doma. Hoci sa príprava obľúbenej pizze môže zdať ťažká, v priloženom videu to vyzerá jednoducho. Ďakujeme pánovi učiteľovi Mgr. Mariánovi Phamovi, že nás ju naučil.

                                                                                              Mgr. Gabriela Hegedűšová

          • Mini digi

          • Tento netradičný názov znamená vypni telku, zapni seba. Išlo o akciu vyhlásenú v časopise Rebrík. Hlavnou úlohou detí bolo obmedzovať čas na počítači, mobile, tablete, televízií iba na nevyhnutný čas a venovať sa športu, hre na hudobný nástroj, čítaniu, spevu, pomoci v domácnosti, starostlivosti o zvieratá, prechádzke v prírode, kresleniu, spoločenským hrám. Aj naši žiaci sa zapojili: kreslili, pomáhali v domácnosti, starali sa o zvieratká, hrali sa spoločenské hry, znovu objavili čítanie z kníh, šach i ping- pong. Vďaka tejto myšlienke môžu žiaci rozvíjať svoje  schopnosti a talent. Podporujme ich v tom.

                                                                                             Mgr. Gabriela Hegedűšová

          • Pomáhame

          • Každoročne sa žiaci našej školy zapájajú do charitatívnej akcie zbierania plastových uzáverov a podporujú tak zdravotne znevýhodnené deti. Sme radi, že sa nám darí pomáhať.                      V tomto školskom roku sme podporili projekt Srdiečko pomoci v Hurbanove. Komisia životného prostredia mesta Hurbanovo projekt navrhla a s pomocou hlavného sponzora Heineken Slovensko realizovala. Teší nás, že žiaci našej školy chápu význam pomoci a spolupatričnosti s deťmi, ktorým je táto pomoc určená.

            Pomáhali sme aj použitými poštovými známkami. Vystihnuté z listových obálok a pohľadníc (s okrajom dookola 0,5 cm) sme ich nosili do školy. Takouto pomocou sme pomáhali misionárom v Afrike. Najviac sa podarilo priniesť Terezke Bilkovej. Ďakujeme.  

                                                                                            Mgr. Gabriela Hegedűšová